preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 318290
Danas: 56
Info centar za mlade...

Vijesti

Misli globalno – djeluj lokalno!

Živimo u vremenima kada nam se na razne načine nastoji ukazati na važnost razvijanja ekološke svijesti. Najbolja uzrečica kojom bismo se zapravo svi trebali voditi kada je riječ o ovoj temi je ona da trebamo misliti globalno, a djelovati lokalno. To je zaista jedini način na koji možemo učiniti nešto konkretno te tako pomoći široj društvenoj zajednici. Ovih dana smo se i mi iz naše škole uputili do osječke tvrtke Unikom d.o.o. te smo saznali neke izuzetno zanimljive informacije o tome kako i koliko brinemo o čistoći u našem gradu. 

 

Unikom d.o.o. komunalna je tvrtka čija je osnovna zadaća brinuti o čistoći, urednosti i ljepoti gradskih ulica, parkova i drugih javnih i zelenih površina u gradu Osijeku. Tihana Škugor, djelatnica Unikoma koja je zadužena za komunikaciju s osnovnim i srednjim školama, otvorila nam je vrata tvrtke.

Budući da je cilj Hrvatske u što skorije vrijeme postati članicom EU, jedan od preduvjeta koje je morala ispuniti je i primjereno zbrinjavanje različitih vrsta otpada. U skladu s tim tvrtka Unikom, svjesna da uspješnost čistoće grada ovisi velikim dijelom i o građanima, od 2006. godine provodi sustavnu edukaciju djece o selekciji, iskorištavanju i zbrinjavanju otpada u vidu edukativnih radionica tijekom cijele školske godine. Gospođa Škugor istaknula je da je jako puno posla učinjeno na tom području, no još je tu jako puno prostora za napredak. U Osijeku se na periferiji grada nalazi nesređeno ogromno odlagalište otpada, a kao prava suprotnost tomu je Zeleni otok u četvrti Jug II, koji je pokrenut početkom 2012. godine. Riječ je o ogromnom i uređenom odlagalištu otpada koje je primjereno za zbrinjavanje oko dvadeset različitih vrsta otpada. Od izuzetne je važnosti istaknuti da je u zadnjih godinu dana, kroz suradnju Unikoma i građana, reciklaža papira u gradu porasla čak za nevjerojatnih 300%.  Nadalje, u skorijoj će se budućnosti u gradu nastojati ukloniti sva divlja odlagališta otpada te je na tim mjestima predviđena izgradnja zelenih površina. Smanjenju ukupne količine otpada zasigurno će pomoći izgradnja gradske kompostane koja će služiti za zbrinjavanje biorazgradivog otpada iz kućanstava te za ponovnu uporabu u poljoprivredi, čime bi se zapravo poticala i ideja održivog razvoja. U školi smo nedavno, uz već postojeću staru akciju skupljanja papira za reciklažu, imali i akciju prikupljanja starih i nepotrebnih CD-a i DVD-a koje smo odlučili funkcionalno iskoristiti, a ne baciti. Upoznali smo gospođu Škugor  s tom našom idejom o poticanju održivog razvoja te je rekla da je to hvale vrijedna akcija jer je to otpad koji je izuzetno teško primjereno zbrinuti zbog materijala od kojih je načinjen te je izvrsna ideja ne bacati taj otpad, nego mu dati novu funkciju. Zahvalili smo predstavnicima osječkog Unikoma na zanimljivim informacijama, a oni su zahvalili nama na našem trudu i napomenuli da im se uvijek možemo javiti za bilo kakvu suradnju kada su u pitanju zaštita okoliša o održivi razvoj.

Karlo KobašPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Karlo Kobaš   datum: 27. 9. 2012.

Tražilica

Važne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Facebook III. gimnazije Osijek

Youtube III. gimnazije Osijek

Instagram III. gimnazije Osijek

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju