preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 318284
Danas: 50
Info centar za mlade...

Vijesti

Zanimljive izvannastavne aktivnosti učenika naše škole

 

Učenici III. gimnazije Osijek uvijek su bili na glasu kao svestrani i iznimno uspješne djevojke i mladići. Osim brojnih uspjeha na sportskim natjecanjima i natjecanjima znanja, ovdje je još jedan dokaz talentiranosti naših učenika. U nastavku vas upoznajemo s učenicima čije su izvannastavne aktivnosti pomalo neuobičajene.


Renato Dean učenik je četvrtog razreda, a osim što se ističe odličnim uspjehom u školi, slobodno vrijeme provodi na neobičan način. Naime, Renato je „cuber“ – u slobodno vrijeme slaže sve vrste Rubikove kocke i u tomu je jedan od najboljih u državi!


Renato, kada si odlučio svoje slobodno vrijeme posvetiti ovako zanimljivoj aktivnosti?
Počeo sam se time baviti početkom 2010. godine kada sam na YouTubeu pronašao video japanskog cubera koji slaže 10 kocki u nizu u vremenu od oko dvije i pol minute! To me oduševilo pa sam pronašao svoju staru kocku i pomoću YouTubea učio i vježbao slagati ju gotovo svaki dan.


Vježbaš li samostalno ili postoji neki klub čiji su članovi također skloni ovoj aktivnosti?
Ne postoji službeni klub, ali ne slažem sam. Na službenoj stranici worldcubeassociation.org postoje 33 registrirana cubera iz Hrvatske, ali ima ih još puno neregistriranih. Međusobno smo povezani preko interneta gdje razmjenjujemo iskustva i vještine.


Slažeš li samo „klasičnu“ Rubikovu kocku ili si isprobao različite vrste? Koliko ju brzo možeš složiti?
Slažem sve kocke: od 2x2x2 do 7x7x7, a uz to i još jedan Rubikov proizvod imenom Rubik's magic i master magic koji nisu kocke, ali su također discipline na natjecanjima. Za kocku 3x3x3 potrebno mi je u prosjeku sedamnaest sekundi da ju složim!


Jesi li sudjelovao na nekim natjecanjima? Imaš li kakvih zapaženijih uspjeha?
U studenom 2011. godine bilo je prvo službeno natjecanje u slaganju Rubikove kocke u Hrvatskoj pod nazivom Croatian Open 2011. Održalo se u Zagrebu, a sudjelovali su predstavnici deset zemalja. Tada sam postavio čak 3 nacionalna rekorda i to u slaganju kocki 5x5x5 u kojem sam ostvario najbolje prosječno vrijeme, 6x6x6 i 7x7x7 u kojim sam postigao najbolje pojedinačno vrijeme. U međuvremenu dva su mi rekorda oborena, ostao mi je samo jedan, ali itekako vrijedan.


Planiraš li se i dalje baviti slaganjem Rubikove kocke i možemo li očekivati nove rekorde?
Svakako. To mi je odlična zabava i zanimacija kojom ispunjavam vrijeme kada ne moram učiti (uz, naravno, računalo) . Trenutno se pripremam za natjecanje koje bi se trebalo održati na jesen, ponovno u Hrvatskoj. Nadam se da ću na njemu ponovno oboriti neki nacionalni rekord.

 

Matko Duvnjak Jović  učenik je drugog  razreda koji svoje slobodno vrijeme posvećuje čak nekoliko aktivnosti od kojih ističemo – glumu. Matko je već deset godina aktivni član Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Otkada si glumac u osječkom dječjem kazalištu i zašto si se posvetio tomu?

U kazalištu  sam od svoje pete godine. Kada sam bio mali, mama me redovito vodila na predstave pa sam se počeo zanimati za glumu. Gluma me najprije privukla svojom zanimljivošću, a kasnije sam najviše zavolio izražavanje i prenošenje emocija publici.

 

Koliko vremena provodiš u kazalištu, je li teško uskladiti školske obveze s obvezama u kazalištu?

Uobičajene probe traju sat i pol vremena i održavaju se jednom tjedno, a kada se intenzivnije počnemo pripremati za predstavu, probe imamo svaki dan te traju tri sata. Vrlo je teško uskladiti školske obveze s obvezama u kazalištu, pogotovo s obzirom na to da uza sve to treniram još i odbojku i sviram gitaru. Zbog toga često izostajem s nastave i imam niže ocjene nego što bi ih inače imao

.

U koliko si predstava dosad glumio i postoji li neka koju bi posebno istaknuo?

Dosada sam glumio u petnaestak predstava. Uloga u predstavi u kojoj trenutno igram posebno mi je zanimljiva jer se razlikuje od svih mojih dosadašnjih uloga – glumim negativca.

 

Jesi li sudjelovao na nekim natjecanjimaili festivalima?

Svake godine sudjelujem na festivalu profesionalno vođenih dramskih skupina koji se dosad održavao u gradovima širom Hrvatske: Bjelovar, Opatija, Čakovec, Varaždin itd. Osim toga, u osnovnoj sam  školi sudjelovao na Lidranu i glumio u HNK-u s najpoznatijim osječkim glumcima te Ivanom Glowatzkym u glavnoj ulozi.

 

Je li gluma zabavna? Kako izgledaju vaše probe?

U glumačkoj ekipi vlada zaista prijateljska atmosfera pa je ugodno imati probe u takvom okruženju. Probe su uvijek zabavne. Na sceni smo uvijek profesionalni, ali znaju se dogoditi neočekivane situacije. Tako je jednom kolega glumac sasvim neočekivano pao sa scene za vrijeme predstave, dok se jednom dogodilo da je na posljednjoj probi prije predstave pukao stol.

 

Vidiš li se u budućnosti u kazalištu?

Volim se tamo vidjeti. Poslije srednje škole volio bih upisati Umjetničku akademiju i u budućnosti se posvetiti, naravno, kazalištu.

 

Maja Lubina učenica je četvrtog razreda naše škole, a u slobodno vrijeme aktivni je član i volonter Hrvatskog Crvenog Križa. Ove je godine bila dio ekipe Crvenog Križa III. Gimnazije Osijek te ostvarila značajan uspjeh na državnom natjecanju.

 

 

 

Kada i zašto si se pridružila Crvenom Križu?

U Crvenom Križu sam od osnovne škole, kad sam se prijavila kod prof. biologije jer sam željela ići na natjecanje. Prijavila sam se jer sam bila jako znatiželjna i nisam pogriješila jer sam se oduševila.

 

Što je to što ti se najviše svidjelo u Crvenom Križu? Kakav je odnos među članovima?
Sviđa mi se to što su me članovi odmah prihvatili. Oni nas nisu samo pripremali za natjecanje, nego su postali i naši prijatelji za cijeli život. Mladi CK Osijek i njihovi koordinatori su zapravo jedna mala obitelj.

 

Koliko vremena posvećuješ članstvu i uspijevaš li uspješno odraditi sve školske obveze?

Većinu svog slobodnog vremena provodim u CK. Svake srijede imamo stastanak gdje pričamo o aktivnostima koje su bile i koje nam nadolaze te to vrlo uspješno odrađujemo. Bilo je teško uskladiti sve školske obveze s natjecanjem, ali nasreću dio profesora bio je vrlo susretljiv pa sam uspjela odraditi sve na vrijeme.

 

Jesi li sudjelovala na natjecanjima? Imaš li zapaženijih uspjeha?

Dosad sam bila na tri gradska natjecanja, jednom međužupanijskom i jednom državnom natjecanju. Najbolju poziciju ostvarila sam ove godine u Rijeci, gdje je ekipa naše škole, koju su, uz mene, činili još i Ana Žiroš, Filip Floreani, Dunja Ćosić i Doroteja Paprić, pod vodstvom profesorice Neznanović, osvojila četvrto mjesto u državi i diplomu za najkreativniju ekipu.

Misliš li da će ti stečeno znanje kroz članstvou Crvenom Križu koristiti u budućnosti?

Znanje koje trenutno posjedujem  itekako će mi pomoći u životu. Nikada ne znaš kada će nekom zatrebati tvoja pomoć, zato trebaš uvijek biti spreman. Naučili smo mnoga teorijska znanja, ali i primjene istih: reanimacija, pomaganje ozljeđenim ili bolesnim osobama i sl.

Planiraš li i u budućnosti svoje slobodno vrijeme posvetiti volontiranju?

Volontiranje ne smatram obvezom. To je ono što volim raditi i uživam u tome, kao i svi ostali članovi. Zato se zasad još uvijek vidim kao volonter u Crvenom Križu.

 

Mirna Repić

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirna Repić   datum: 20. 9. 2012.

Tražilica

Važne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Facebook III. gimnazije Osijek

Youtube III. gimnazije Osijek

Instagram III. gimnazije Osijek

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju