preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 304210
Danas: 196
Info centar za mlade...

Vijesti

Osvrt na susret s književnikom

U našoj je školi 6. svibnja 2022. održan susret s Draženom Gorjanskim, autorom romana Slučaj Laure D. Na poziv naše knjižničarke Sanje Galic književnik je došao predstaviti svoj roman, odgovoriti na pitanja znatiželjnim učenicima te razgovarati o samoj poruci romana. Sudjelovali su učenici 2.a razreda sa svojom razrednicom Marinom Marijanović te učenici 2.d razreda sa svojim razrednikom Karlom Kobašom.


Roman prikazuje istragu samoubojstva jedne djevojke koja je u romanu nazvana Laura D. Čitajući roman, otkrivamo da je povod za njezino samoubojstvo bilo to što ju je njezin trener seksualno zlostavljao. Roman i likove okupljenima su predstavile Dina-Min Chen, Maja Milaković i Sara Milaković, učenice 2.b razreda. Nakon predstavljanja uslijedilo je vrijeme za postavljanje pitanja gdje se autor Gorjanski dotaknuo velikog problema u svijetu i u Hrvatskoj o kojem se premalo govori – nasilje u sportu. Objasnio je da je nasilje u sportu osjetno češće nego što javnost ima dojam, prikazao je i razne statistike koje govore da je jedan u deset sportaša bivao žrtva nasilja u sportu. Dakle, odnos između trenera i sportaša uistinu je poseban odnos jer trener ima svu moć i sve znanje, dok sportaš ne zna ništa te pri toj nadmoći neki treneri iskoriste svu tu nadmoć za svoje loše postupke, lako mogu manipulirati djecom i obmanuti ih. Književnik smatra da problem proizlazi iz tog što sportski treneri ne prolaze nikakve psihološke testove kako bi mogli raditi. Rekao nam je kako je svojom knjigom pokušao podići svijest o tom problemu u Hrvatskoj te pokazati mladima da nije pametno šutjeti o ovakvim i drugim problemima. Istaknuo je kako mu je pisanje romana zapravo bila muka i da se nada da više neće biti potrebe za pisanjem romana slične tematike. Nama se susret svidio i mnogo smo naučili. Shvatili smo da trebamo biti znatno oprezniji sa starijim osobama i ukoliko imamo neki ozbiljan problem, trebamo ga obavezno prijaviti roditeljima ili razredniku.
 
tekst: Ivor Janković i Filip Javorović (2.d)
fotografije: Karlo Kobaš, prof.


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Karlo Kobaš   datum: 24. 5. 2022.

Tražilica

Važne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Facebook III. gimnazije Osijek

Youtube III. gimnazije Osijek

Instagram III. gimnazije Osijek

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju