2021-06-06 22:44:15

Sve što se nismo usudili pitati...
Udruga za rad s mladima Breza organizirala je panel-raspravu namijenjenju srednjoškolcima i njihovim nastavnicima pod nazivom ,,Sve što ste htjeli znati o osjetljivim temama u obrazovanju, a niste se usudili pitati", u kojoj su sudjelovali i učenici naše te učenici Medicinske škole.
Pod moderatorskom palicom Ivane Šibalić sudjelovali su sljedeći panelisti: Hrvoje Potlimbrzović s Odsjeka za filozofiju i Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskoga fakulteta u Osijeka; Daniela Šincek s Odsjeka za psihologiju istoga fakulteta; Ivana Milas iz Nansen dijalog centra Osijek te Mirna Šostarko iz Inicijative Mladforma.
Razvijajući inovativne modele u podučavanju nastave povijesti i tema svjetskih ratova u sklopu trogodišnjega Erasmus + projekta WORTHY – WORld wars Toward Heritage for Youth, stvorila se potreba javno progovoriti i o drugim osjetljivim i kontroverznim temama s kojima se učenici i nastavnici susreću tijekom obrazovanja, odnosno u obrazovnom procesu. Teme iz područja ljudskih prava, različitih načina prehrane, odabira zanimanja i/ili utjecaja roditelja na njih, glasovanje na izborima i aktivizam mladih u lokalnoj zajednici - samo su neka od područja o kojima se govorilo tijekom panel-rasprave. Najviše zanimanja izazvalo je sadržajno određivanje onoga što je osjetljivo, a što kontroverzno te različitosti u reagiranju i emocionalnom procesuiranju takvih tema. Na kraju panel-rasprave i brojnih upita i komentara učenika i nastavnika, svi su panelisti izrazili želju i potrebu za održavanjem takvih događaja na istu ili sličnu temu koja i kod mladih i odraslih osoba pobuđuje zanimanje i želju za razmjenom znanja i iskustava. U navedenom događaju sudjelovalo je desetak naših učenika drugih, trećih i četvrtih razreda, a vodio ih je profesor Karlo Kobaš.

III. gimnazija Osijek