preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 318299
Danas: 65
Info centar za mlade...

Vijesti

Večer matematike

Naše matematičarke dale su si truda i ove godine oko organizacije ,,Večeri matematike. Ovogodišnja će se održati 6. prosinca 2018. s početkom u 17:30 sati u III. gimnaziji Osijek na adresi Kamila Firingera 14, Osijek.

U nastavku pročitajte službeni poziv naše profesorice Floreani te raspored pričaonica i radionica za koje je obavezna prijava:


,,Večer matematike u Osijeku
„Večer matematike“ manifestacija je koju je pokrenulo Hrvatsko matematičko društvo, a održava se od 2013. godine prvog četvrtka u prosincu. Tijekom „Večeri matematike“ održavaju se interaktivne radionice koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu, zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.
Udruga matematičara Osijek u suradnji s Odjelom za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i III. gimnazijom Osijek i ove godine organizira „Večer matematike“. Ovogodišnja će se održati 6. prosinca 2018. s početkom u 17:30 sati u III. gimnaziji Osijek na adresi Kamila Firingera 14, Osijek.
Ovogodišnja „Večer matematike“ u Osijeku odvijat će se u tri dijela: pričaonice u vremenu od 17:30 do 18:00, igraonice od 18:00 do 19:00 te kviz „Tko zna zna!“ za učenike 4. razreda s početkom u 19:15 sati.
Ovim putem pozivamo sve matematičare i one koji će to tek postati, da dođu i sudjeluju u nekoj od radionica ili predavanja. Zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje na stranici www.mathos.unios.hr/umo/vecermatematike. Prijave će biti omogućene od 23.11.2018. Natjecatelje kviza prijavljuju njihovi nastavnici putem iste stranice.
Popis radionica za koje je potrebna prijava nalazi se u nastavku.
Aleksandra Floreani, prof. Predsjednica Programskog i organizacijskog odbora "Večeri matematike" Članica Izvršnog odbora Udruge matematičara Osijek
 
Raspored održavanja pričaonica:
17:30-18:00 (potrebna prijava)
 
uč. informatike/II. kat
  1. „Savršeni čovjek“
Katarina Jakopić, prof. III. gimnazija Osijek , Marija Špringman, prof., III. gimnazija Osijek
Dođite na ovo predavanje i sazanajte kako odabrati savršenog partnera primjenom matematike.
 
uč. 4/I. kat
2. „Od detektiva do statističara“
Marin Kanaet, prof., Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Ivana Matišić, prof., Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Karolina Brleković, prof., Elektrotehnička i prometna škola Osijek
Kroz dva interaktivna zadatka sudionici će upoznati dva eTwinning projekta u koje je ove godine uključena naša škola. 1. Detektivske priče, matematika i kodiranje – međunarodni projekt; 2. Statistika naša svagdašnja – nacionalni projekt
Sudionici će uz pomoć statistike i znanja matematike riješiti jedan kriminalistički problem – pravi lov na kriminalce! Kroz sve će ih voditi njihovi vršnjaci.
 
uč. 6/I. kat
3. „Stric Petros i Goldbachova slutnja“
Maja Petrač, prof., I. gimnazija Osijek
Svaki paran broj veći od dva može se napisati kao zbroj dva prosta broja. Možete li zamisliti dobar triler na ovu temu? Ako ne, vjerojatno niste pročitali Doxiadisov triler „Stric Petros i Goldbachova slutnja“. Na predavanju ćete saznati tko je stric Petros i kakve on ima veze s Goldbachovom slutnjom te ima li još književnih djela inspiriranih matematikom.
 
uč. 7/I. kat
4. „Matematički trikovi“
Luka Bolješić, prof., III. gimnazija Osijek
Pokazivanje i argumentiranje matematičkih trikova!
 
uč. 10/ II. kat
5. „Matematika i glazba“
Lidija Blagojević, prof., II. gimnazija Osijek, Egidija Kardum, prof. II. gimnazija Osijek
Koja je veza matematike i glazbe? Koje su sličnosti i razlike? Glazbom smo okruženi svakodnevno i svi je vrlo pozitivno doživljavaju, dok matematiku većina ljudi doživljava kao nerazumljivu i tešku znanost. Ljepota matematike leži u jednostavnosti, logičnosti i načinu razmišljanja i zaključivanja. Jednako vrijedi i za glazbu. Napisati melodiju, pronaći pravi prstomet za sviranje, ritam, tempo i sl. Način razmišljanja prilikom sviranja jednak je načinu razmišljanja pri izvođenju nekog matematičkog dokaza. Uvjerimo se u to tijekom ovog predavanja na Večeri matematike.
 
uč. 8/ II. kat
6. „Geometrijska metoda rješavanja kvadratnih jednadžbi“
dr. dc. Ljiljana Primorac Gajčić, Odjel za matematiku Osijek
Geometrijsku metodu rješavanja kvadratnih jednadžbi je prije više od 1200 godina osmislio arapski matematičar Al-Khwarizmi. Na predavanju će biti pokazano da iako arapski matematičari nisu poznavali negativne brojeve, ovom metodom možemo naći sva realna rješenja kvadratne jednadžbe.
 
uč. 11/II. kat
7. „Potapanje brodova“
Željka Duh Blašković, prof. Isusovačka klasična gimnazija Osijek, Mirela Generalić, prof. Isusovačka klasična gimnazija Osijek
Za ovu radionicu nije potrebno predznanje, a namijenjena je svima koji vole igre potapanja brodova, sudoku, tetris i slične logičko kombinatorne igre. Poigrajmo se poznatu igru potapanja brodova i otkrijmo neke nove varijante i načine igre. Naučimo što su polimino i igrajmo se s njima.
 
Raspored održavanja igraonica:
18:00-19:00 (potrebna prijava)
 
uč. 4/I. kat
8. „Is an acute angle really cute?“
Petra Lukač, Filip Mueller, učenici III. gimnazije Osijek , Katarina Stojić, prof., III. Osijek
Kroz različite interaktivne zadatke sudionici će se upoznati s neobičnim i često smiješnim matematičkim pojmovima,značenjima te igrama rijeci na engleskom jeziku.
 
uč. 5/I. kat
9. „Može li gore?! Zaključani u matematičkoj učionici“
Draženka Mikić, prof., SŠ Valpovo,Tihana Weigand, prof., SŠ Valpovo
Zaključani ste. Želite pobjeći. Prijevozno sredstvo bijega birate sami. Na putu vas čeka niz problemčića. Mućnite glavom i dozvolite matematici da vas oslobodi.
 
uč. 6/I. kat
10. „Kakuro"
Mirna Čalija Matijević, prof. III. gimnazija Osijek, Astra Škorjanc, prof., III. gimnazija Osijek
Volite matematičko logičke igre? Onda nam se pridružite! Crno bijela polja + stavi pravi broj na pravo mjesto = KAKURO
 
uč. 7/I. kat
11. „24 sata bez kalkulatora“
Toni Ivanković, Ivan Prigl, učenici , III. gimnazije Osijek, Aleksandra Floreani, prof., III. gimnazija Osijek
Brunina najgora noćna mora se ostvarila – izgubio je kalukator. Bez njega, njegov ispunjen dan neće proći dobro. Naučimo zajedno kako možemo pomoći Bruni da sve svoje zadatke izvrši na vrijeme!
 
uč. 8/ II. kat
12. „Modeliranje pomoću grafova“
Doc. dr. sc. Snježana Majstorović, Odjel za matematiku Osijek
Graf je matematički objekt kojim možemo modelirati i riješiti razne probleme iz svakodnevnog života. Svrha radionice je upoznati učenike s pojmom grafa, navesti njegova osnovna svojstva, a zatim kroz primjere iz stvarnog života upoznati učenike s problemom bojenja vrhova grafa, minimalnim razapinjujućim stablom, dominacijskim skupom te s Hamiltonovim putom i ciklusom.
 
uč. 10/ II. kat
13. „Pomaže li C-vitamin u matematici?“
Zvjezdana Jurić, prof., Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Snježana Bošnjak, prof., Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Kristina Lozina, prof., Elektrotehnička i prometna škola Osijek
Matematika čuva naše zdravlje. Ne vjerujete? Dođite i uvjerite se u tu tvrdnju? Na radionici ćete pokazati kako C-vitamin pomaže u rješavanju matematičkih problema, a samim time i čuva naše zdravlje. Uz malo računanja povezat ćemo naizgled ne spojivo, a ipak očigledno – matematika i C-vitamin.
 
uč. 11/II. kat
14. „Tajanstvena narukvica“
Rebeka Kalazić, prof. I. gimnazija Osijek, Snježana Novaković, prof. I. gimnazija Osijek,
Sudionici radionice upoznati će šifriranje pomoću binarnog sustava i naučiti kako slova abecede zapisati binarnim kodom. Nakon toga izraditi će za uspomenu originalan nakit koji će sadržavati njihovu tajnu poruku. (ime, citat…)
 
19:15 (nastavnici prijavljuju svoje učenike za natjecatelje, za vjerne navijače nije potrebna prijava); školska dvorana: „Tko zna zna!“- kviz
Zlata Korpar, prof. , III. gimnazija Osijek, Ivana Ivošević, prof. , III. gimnazija Osijek
Dođite i odmjerite snage!
Prijave i sve ostale informacije na: www.mathos.unios.hr/umo/vecermatematike
ili na email: vecer.matematike.os@gmail.com


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivor Balog   datum: 26. 11. 2018.

Tražilica

Važne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Facebook III. gimnazije Osijek

Youtube III. gimnazije Osijek

Instagram III. gimnazije Osijek

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju