preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 99223
Danas: 56
Info centar za mlade...

Gimba na Hackathonu

 

Nakon vrlo uspješnog i zamijećenog prvog, udruženje osječkih IT tvrtki - Osijek Software City organizirao je i drugi po redu Hackathon. Hackathon se održao 20. travnja s početkom u 10 sati u novom poslovnom prostoru Osijek Software Cityja, osječkom poduzetničkom inkubatoru BIOS. Naime, riječ je o događaju koji traje deset sati tijekom kojih  prijavljeni natjecatelji  raspoređeni u timove od tri člana  rade na razvoju svog programa ili aplikacije. Nakon desetosatnog programiranja slijedilo je predstavljanje radova te odabir najuspješnijih koji će dobiti priliku sudjelovati na zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru. Za sudjelovanje na Hackathonu mogli su se prijaviti svi koji vole programirati, neovisno o razini obrazovanja ili dobi. Tako su, uz još tridesetak timova,  na Hackathonu sudjelovala i dva tima koja su činili učenici naše škole te su s nama odlučili podijeliti svoje dojmove.


 

Filip Floreani, Patrik Mihaljević i Krešimir Šura učenici su trećeg razreda i prvi put su sudjelovali na informatičkom natjecanju ovakvog tipa te kažu kako su se na ovogodišnji Hackathon prijavili zahvaljujući poticaju profesora Bogdanovića koji im je i dao ideju kakvu bi aplikaciju mogli razvijati. Aplikacija na kojoj su radili virtualni je vodič kroz muzej Slavonije  te je namjenjena za bilo koji smartphone uređaj ili tablet. Vodič se sastoji od  liste svih eksponata na kojoj korisnik može izabrati onaj o kojem saznati nešto više ili može jednostavno odabrati automatski vodič koji ga vodi kroz čitavu izložbu. Svaki eksponat opisan je slikom, tekstom i zvučnom snimkom te korisniku omogućava posve novi doživljaj izložbe. Aplikaciju su pisali u HTML-u , CSS-u i JavaScriptu, a najviše se ponose činjenicom da su sve napravili ručno, od ikonica i slika do samog grafičkog sučelja aplikacije.

Dominik Kotris, Branimir Krstonošić i Mateo Prigl učenici su četvrtog razreda kojima je također Hackathon posve novo iskustvo u kojemu se odlično iskazali. Tijekom deset sati koliko im je bilo na raspolaganju radili su na razvoju web aplikacije koja oponaša školski sustav. Pomoću njihove aplikacije profesoru je omogućeno upisivati ocjene  i izostanke koji su potom učeniku dostupni na njegovoj osobnoj stranici unutar aplikacije. Osim toga, učenik preko aplikacije može komunicirati s čitavim razredom te u kalendaru provjeriti raspored ispita i ostalih školskih obveza koje upisuju profesori. Ideju za aplikaciju dobili su primjećivanjem nedostataka školskog sustava s kojima se redovito susreću. Voljeli bi kada bi njihova aplikacija doprinjela napretku trenutnog obrazovnog sustava. Njihovu ideju i rad prepoznali su i organizatori Hackathona te su ih uz još četiri tima odabrali da svoju ideju predstave pred najuspješnijim hrvatskim IT tvrtkama na poduzetničkom inkubatoru u Zagrebu.

Oba tima su vrlo zadovoljna svojim sudjelovanjem na Hackathonu, kao i samim događajem za kojeg kažu da je odlična prilika za upoznavanje s iskusnijim starijim kolegama, ali i predstavnicima vodećih  IT tvrtki u Osijeku. Atmosfera je tijekom čitavog događaja bila vrlo ugodna i radna te su mogli napraviti pauzu kako bi se osvježili i poslužili na švedskom stolu koji su organizatori pripremili. Također, napomenuli su da se deset sati čini puno, no da je do isteka vremena jako teško razviti aplikaciju u potpunosti te da kvalitetna aplikacija zahtjeva još puno rada i vremena. Zbog toga, naši perspektivni programeri s dodatnim iskustvom nastavljaju rad na svojim aplikacijama. Zahvaljuju se svima koji su im omogućili da predstave svoje projekte, ali i onima koji su ih podržavali i savjetima doprinijeli samom razvoju aplikacije. 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirna Repić   datum: 25. 4. 2013.

Tražilica

Važne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Facebook III. gimnazije Osijek

Youtube III. gimnazije Osijek

Instagram III. gimnazije Osijek

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju