preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 99221
Danas: 54
Info centar za mlade...

ZSI kratki osvrt

U nastavku pročitajte kako je bilo na 20. Zimskoj školi informatike u gimbi.

 


 

Otvorenje se održalo u Domu tehnike govorom voditeljice škole Snježane Barbaš – Seršić, prof. te glavnog tajnika Branka Hrpka, prof. na kojemu su prisustvovali svi polaznici ovogodišnje zimske škole. Zimska škola informatike, kao i svake godine, okupila je učenike iz različitih osječkih škola koji su svoje slobodno vrijeme odlučili iskoristiti za razvijanje informatičkih vještina.

 Kako bi se upoznali s ovogodišnjim programom, polaznici su se zaputili u III. gimnaziju gdje je Tomislav Bilić, osnivač tvrtke Inchoo d.o.o., predstavio projekt Osijek Software City. Osijek Software City projekt je kojim tvrtke IT profila sa sjedištem ili podružnicom u Osijeku žele predstaviti svoje djelovanje prema zajednici i informirati one koji tek razmišljaju kamo usmjeriti svoje obrazovanje. Svojim sjajnim predavanjem, zasigurno bi zainteresirao i učenike koji nisu ljubitelji informatike da preispitaju svoje odluke o daljnjem školovanju i zaposlenju. Osim što nas je upoznao s trenutnom situacijom u IT industriji, dao nam je brojne korisne savjete koji će nam pomoći tijekom studija.

Slijedilo je predavanje Maria Đanića iz tvrtke 6sync o programskom jeziku Pythonu. Iako je nekim učenicima programiranje u Pyhtonu već bilo poznato, mnogi su se prvi put susreli s jezikom koji je jedan od osnovnih programskih jezika te postavili osnove koje će im uvelike olakšati dalje razvijanje na tom području.

 

8. siječnja unutar zimske škole informatike održan je dan mobilnih aplikacija.

                  Osim što je već prvi dan obećao da će ova zimska škola biti jedna od najzanimljivijih dosad, drugi dan je privukao najveći broj učenika i zbog vrlo interesantne i aktualne teme – razvoj moblinih aplikacija. Uvod upravo na tu temu dao nam je prestavnik tvrtke Betaware d.o.o., Krunoslav Ris. Iz predavanja smo, između ostalog, mogli saznati kako aplikacije funkcioniraju na mobilnim uređajima, koje su vještine i alati potrebni za razvoj jedne mobilne aplikacije te je li trenutno pogodnije proizvoditi aplikacije za Andriod ili iOS uređaje.

                  Odličan nastavak uvodnog predavanja ponudio je profesor III. gimnazije, Dražen Jakopović  s kojim smo pokušali napraviti vlastitu aplikaciju za Andriod uređaj koristeći MIT App Inventor. Nažalost, zbog tehničkih problema nismo bili u mogućnosti završiti svoje aplikacije, ali smo definitivno dobili želju za nastavkom rada kod kuće.

                  Posljednje predavanje na rasporedu održao je Matija Bogdanović, također profesor III. gimnazije u Osijeku. On nam je pokazao osnove razvoja aplikacija za iOS uređaje, koje su bile nešto teže nego za Android jer su zahtijevale više programerskih vještina.

 

9. siječnja

                  Treći dan zimske škole informatike započeo je predavanjem Željka Rihe, community managera tvrtke Farmeron. Tema predavanja bio je marketing na društvenim mrežama koji nam je predstavio kroz brojne primjere dobre i loše komunikacije i promocije na društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka. Svakako jedno od korisnijih predavanja za sve one koji su manje okrenuti samom programiranju, ali ih i dalje zanima to područje rada.

                  Organizaciju rada u timu pobliže nam je objasnio Ivan Lozančić, project manager Gauss Developmenta. Iako je bilo teško stvoriti stvarnu sliku organizacije u teoriji, pokušao nam je dočarati kako IT tvrtke funkcioniraju kada dobiju novi projekt i na koje se sve timove dijele kako bi ostvarile maksimalan učinak i ispunili naručiteljeva očekivanja.

                  Nakon kraće pauze, predavanja smo nastavili u poptuno drugom smjeru. Naime, predavanje o paralelnom programiranju CUDA održali su asistenti odjela za matematiku, Domagoj Ševerdija i Slobodan Jelić.

 

10. siječnja

                  Predavanje Gorana Peuca iz Farmerona o dizajnu korisničkih sučelja zbog nesporazuma nažalost nije održano, tako da smo to vrijeme iskoristili za međusobno upoznavanje i druženje, ali i razmjenu ideja na području web developmenta.

                  Drugo predavanje održano je po planu, a tema su bili Google alati u svakodvenici i marketingu koje nam je održao Miroslav Varga iz tvrtke Escape d.o.o.. Otkrio nam je male „trikove“ oglašavanja na Googleu, te načelo po kojemu Google pretraga funkcionira. Osim toga, predstavio nam je brojne Google alate i njihovu namjenu koja uvelike može pomoći ukoliko budemo htjeli istražiti određeno tržište.

 

11. siječnja

                  Zadnji dan održana su dva predavanja od kojih je prvo bilo ono bivšeg profesora III. gimnazije,  Krešimira Petrića iz WeOnlyDo Softwarea. On nas je podučio osnovama JavaScripta te smo uz njegovu pomoć savladali osnove JavaScripta koristeći, većini polaznika zimske škole poznati, HTML kod.

                  Posljednje predavanje u ovogodišnjoj zimskoj školi informatike održao je Zvonimir Radoš iz tvrtke Adcon d.o.o. te nam je približio temu Revision controla i usporedio dobre i loše strane Subversion-a i ClearCase-a.

                  20. zimska škola informatike zatvorena je u Domu tehnike dodjelom diploma svim polaznicima koji su tijekom jednotjednih predavanja stekli nova znanja iz raznih informatičkih područja, koji će im nesumnjivo koristiti ukoliko nastave svoje obrazovanje u ovom smjeru. Kao jedna od polaznika zimske škole informatike zahvaljujem Informatičkom klubu Osijek te Zajednici tehničke kulture Osječko-baranjske županije na organiziranju zimske škole informatike te svim predavačima koji su svoja znanja bili voljni podijeliti s nama.

                                   Mirna Repić

A kakav su predavači dojam stekli, pročitajte na:

http://softwarecity.hr/opcenito/20-zimska-skola-informatike-za-srednjoskolce-osijek-13/

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirna Repić   datum: 14. 1. 2013.

Tražilica

Važne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Facebook III. gimnazije Osijek

Youtube III. gimnazije Osijek

Instagram III. gimnazije Osijek

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju