preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 10. 2018.

Ukupno: 294812
Danas: 207
Info centar za mlade...

Vijesti

Slavonski kutak

Tik prije proljetnih praznika naš volonterski klub ,,Volon3raj" odlučio je provesti još jednu humanitarnu akciju. Naime, profesorica Katarina Moržan imala je priliku upoznati jednu gospođu čija ju je priča jako zaintrigirala te je došla na ideju kako bismo uoči Međunarodnog dana dobrih djela (3. travnja) mogli organizirati humanitarnu akciju kojom bismo pomogli gospođi Mari, a pri realizaciji ideje pomogao joj je volonterski klub. Prije svega, kako bismo pobliže upoznali učenike s humanitarnom akcijom, napravili smo plakat i obavijestili razrede kako se mogu uključiti u akciju te ih bolje upoznali sa situacijom gospođe Mare. Naime, već 29 godina u Županijskoj ulici nalazi se mala bajka gospođe Mare.


Mara Vakoš vlasnica je obrta za tradicionalne rukotvorine iz Osijeka. Sve što možete pronaći u njezinoj trgovini, napravila je vlastitim rukama. Sve što zna napraviti, naučila je sama, a u tome su je vodili trud i ljubav prema tradiciji i vezenju. Gospođa Mara svoje proizvode radi kao što se to nekada radilo, vrlo kvalitetno. Iako nije imala novaca za marketing, sve što je imala uložila je u kvalitetan materijal i kvalitetno je radila kako bi sačuvala svoju suvenirnicu i nastavila tradiciju izrade rukotvorina u Gradu na Dravi. Nažalost, kupaca u vrijeme pandemije gotovo i nema, tek poneki upit. Teška svakondevica ostavila je trag na gospođu Maru i zbog toga će morati zatvoriti svoj obrt. „Morat ću zatvoriti, teško mi je i žao, volim to raditi, ali ne mogu'', kazala je. Gospođa je Mara naglasila kako je spremna pomoći podučiti nekoga svome zanatu u nadi da će joj se javiti netko tko bi se htio baviti tim poslom. Kako bismo joj pomogli da nastavi raditi ono što voli i kako bismo učinili dobro djelo, prikupljenim novcima odlučili smo kupiti njezine narodne rukotvorine te napraviti ,,Slavonski kutak" u foajeu škole. Tjedan dana kasnije još jednom smo se uvjerili kako su naši učenici uvijek spremni pomoći tako što su skupili čak 2250 kn! Slijedom toga posjetili smo gospođu Maru i odabrali prigodne rukotvorine koje ćemo izložiti u foajeu. Hvala svim učenicima, profesorima i ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli ovoj akciji, učinili dobro djelo i time ostavili velik osmijeh na licu gospođe Mare. Osim toga, zahvaljujući ovoj akciji, imat ćemo priliku na još jedan način uljepšati našu školu i time očuvati svoju tradiciju.

tekst: Iva Matišić, 3.cPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Karlo Kobaš   datum: 7. 5. 2022.

Tražilica

Važne informacije

E-dnevnik


Dragi korisnici internetske stranice III. gimnazije Osijek,

fotografije i videe događanja, obilježavanja, projekte, akcije i aktivnosti u našoj Školi možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Facebook III. gimnazije Osijek

Youtube III. gimnazije Osijek

Instagram III. gimnazije Osijek

 Off topic


Pogledajte, pročitajte!
preskoči na navigaciju